ООН засуджує мілітаризацію Росією Криму а Чорного і Азовського морів

Світовий Конґрес Українців (СКУ) вітає резолюцію Генеральної Асамблеї ООН А/73/L.43 від 17 грудня 2018 р., яка висловлює глибоку стурбованість зростаючою мілітаризацією Криму та Чорного і Азовського морів, що має наслідки для безпеки та стабільності у більш широкому регіоні. ООН закликає Російську Федерацію як державу-окупанта “вивести свої військові сили з Криму та невідкладно припинити тимчасову окупацію території України”.

“Генеральна Асамблея ООН ще раз послала чіткий сигнал Кремлю відносно незаконної анексії і окупації Криму та інших українських територій, – заявив Президент СКУ Павло Ґрод. – Оскільки Росія продовжує посилювати свою військову присутність та провокації проти України, надзвичайно важливо, щоб міжнародне співтовариство робило відчутну відповідь шляхом посилення санкцій проти Росії та розширення його військової підтримки України”.

Резолюція також засуджує дії Російської Федерації зі спорудження та відкриття мосту через Керченську протоку між Російською Федерацією та тимчасово окупованим Кримом. Вона продовжує засуджувати військові маневри Російської Федерації в Чорному та Азовському морях, а також нещодавню військову агресію Росії в Керченській протоці проти українського флоту. ООН закликає Російську Федерацію негайно і беззастережно звільнити три захоплені українські кораблі та 23 членів команди. Вона також закликає Російську Федерацію припинити переслідування комерційних суден та обмеження міжнародних перевезень у регіоні.

Співавторами резолюції були 40 країн. Вона була прийнята 66 голосами, а проти проголосували 19.

 18 December 2018