Можливе російське вторгнення в Україну для когресменки Вікторії Спарц  – це особисте

Україна воює з Росією вже сім років. Українців просто так не здадуться. Вони налаштовані бути вільними. Це були головні тези розмови когресменки Вікторії Кульгейко/Спарц зі своїми виборцями в Індіані.

Конгресменка Вікторія Кульгейко/Спарц

Для когресменки можливе російське вторгнення в її рідну Україну – це особисте. Вікторія Кульгейко народилася в Носівці Чернігівської області, емігрувала до США у 2000 році після виходу заміж за свого чоловіка Джейсона Спарца.

Радянський Союз колективізував господарство її діда – розповіла Вікторія Спарц 7 лютого, через кілька днів після візиту конресової делегації до Брюсселю та Києва. «Вони прийшли і забрали його землю, вони прийшли і забрали його будинок… Він ніколи не хотів вступати до комуністичної партії. Деякий час працював у колгоспі. Вони силували його, але він не піддався. Дід був засланий до Сибіру. Загинуло багато українців».

Після цьогорічного відвідання України конгресменка була здивована світоглядними змінами її земляків у Чернігівській області. «Я була шокована, як змінився український народ. Я виросла біля кордону України та Білорусі, у регіоні на північ від Києва. Люди були досить дружні з Росією. Люди думали про старі радянські часи і хотіли повернутися туди». 

Конгресменка сказала що зараз українці змінилися і стали дуже про˗американськими. Це сталося через військовий конфлікт із російськими найманцями у Донбасі. «Українці воюють уже сім років… Багато з них народилися після Радянського Союзу. Вони народилися в Україні, а зараз ця російська агресія… Намагаються захопити вашу землю і багато молоді гине. Є великий відсоток населення, яке не хоче, щоб його придушували. Це може стати великою проблемою для Путіна».

На запитання, чи була війна неминучою, Спарц відповіла: «Нічого не можна гарантувати. Президент Путін продовжує виставляти все більше і більше військ на кордоні. Я сподіваюся, що для блага своєї країни він перегляне свою позицію, тому що йде на значний ризик. Україна зараз не та країна якою була 30 років тому».

Петро Рибчук